ANUNȚ-BURUIANA “AMBROZIA”

Rugăm cetățenii comunei Cristești care constată prezența ambroziei pe terenurile avute în proprietate să sesizeze Primăria cu privire la acest aspect și să ia măsurile necesare în vederea prevenirii, combaterii și distrugerii acesteia.

Ambrozia este o buruiană aparent inofensivă, dar care le poate cauza probleme serioase de sănătate persoanelor alergice. Denumită popular în România, în funcție de zonă, “Floarea pustei” sau “Iarba de pârloagă”, ambrozia apare mai ales vara. Cum însă anul acesta temperaturile au fost mai ridicate față de media multianuală, planta a crescut încă din luna mai.

Ambrozia este o plantă anuală, prezentă în grădini, pe marginea cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și al bazinelor piscicole, pe marginea drumurilor și a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor, pe șantierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, respectiv pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute. Ca urmare a modului în care se răspândește și se înmulțește, această buruiană este considerată o plantă invadatoare.

Se apreciază faptul că, în ultimii ani în România, această specie de buruieni începe să se răspândească pe areale din ce în ce mai mari, constituind un real semnal de alarmă, atât ca urmare a fenomenului de încălzire globală cauzat de procentul de creștere a concentrației de dioxid de carbon, dar și ca urmare a numărului mare de grăunciori de polen produși de o singură plantă și eliberați în atmosferă în timpul verilor călduroase. Utilizarea erbicidelor este posibilă numai cu recomandarea specialiștilor de la direcția pentru agricultură județeană Mureș în ceea ce privește tipul de erbicid, doza necesară și momentul aplicării.